Ελύτης 100 χρόνια

ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ

Στις 2 Νοεμβρίου ημέρα από τα 100 χρόνια γέννησης του Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, που ήταν το φιλολογικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλη, γεννημένου στο Ηράκλειο Κρήτης με καταγωγή από την Μυτιλήνη, το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Πανόρμου πραγματοποίησε μια εξαιρετικά προσεγμένη εκδήλωση που επιμελήθηκε η καθηγήτρια φιλόλογος κ. Καβέτσου Ταξιαρχούλα προς τιμή του, και υλοποίησαν, πρωτοτυπώντας, οι ίδιοι οι καθηγητές του σχολείου, με τη σημαντική βοήθεια μερικών μαθητών.

Η εκδήλωση  έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Χαρουπόμυλου στο Πάνορμο, που για τον λόγο αυτό, παραχώρησε ευγενικά η πολιτιστική εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης», και περιελάμβανε βιογραφικό του ποιητή, επιλεκτικές απαγγελίες ποιημάτων του, και βίντεο με χιλιοτραγουδισμένα μελοποιημένα ποιήματα του για το αιγαίο τη φύση και τον άνθρωπο, κλείνοντας με το σημαδιακό για την εποχή που ζούμε τώρα  «μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε την χώρα μου!» με το αυθόρμητο χειροκρότημα και τραγούδι των παρευρισκόμενων και των μαθητών, που έδειξαν ότι ξέρουν να πιάνουν τα μηνύματα των καιρών, όσο δύσκολα και αν είναι.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει πάρει δυο νόμπελ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα (μέσα σε 16 χρόνια, το 1963 και το 1979) στο ίδιο αντικείμενο, την λογοτεχνία, και ο άλλος νομπελίστας ποιητής μας είναι ο Γεώργιος Σεφέρης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η αντιδήμαρχος του δήμου Μυλοποτάμου κ. Νικολέτα Λυρώνη Βογιατζή, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Βασσάλος Μάριος και οι τρεις παλιότεροι διευθυντές του σχολείου οι κ.κ. Κοτζαμπασάκης Νικόλαος, Μαρκάκη Μαργαρίτα και Ψωμάς Στέλιος.

Για τον σύλλογο των καθηγητών

Ο διευθυντής Παπαδάκις Βαγγέλης

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.